Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega czekoladowy tort, banalnie prosty w wykonaniu. Klasyczny tort Sachera przekłada się dżemem/konfiturą morelową. W mojej spiżarni takiego nie było, więc użyłam trukawkowo-porzeczkowego. Był przepyszny. :)
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 13
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 13
Składniki
Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Laskę wanilii przeciąć i wyskrobać ziarenka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (20-24cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem, dodać do żółtek. Następnie dodać czekoladę z masłem i sól. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, piec ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.
Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) ciasto przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć dżemem (100g). Pozostały dżem podgrzać i ciepły nanieść pędzelkiem na wierzch i boki ciasta. Zostawićdo zastygnięcia.
Czekoladę na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i masłem, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na zastygniętym dżemie. Smacznego :)