Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort typu śmietankowego z kremem serowym . Tort z jasnym biszkoptem, udekorowany czekoladowymi kwiatkami, pozłoconymi. Tort zrobiłam w prezencie dla koleżanki na urodziny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 331
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1188
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 331
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1188
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu z wiśniami.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem a potem z serem. Następnie zmiksować z musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu.
krem 2-Wykonać jak poprzedni z tym że dopiero po żelatynie wmieszać łopatką startą czekoladę. Wylać i rozsmarować w tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.
obłożenie-Krem wykonać w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort a łyżeczką zrobić wgłębienia.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.
Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru. Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.
Pojemniczki schłodzić w lodówce.
Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków i pozłocić barwnikiem w proszku.
Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.