Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis na 10 urodziny SMAKERA!! Szukałam pomysłu na nietypowy tort dla mężczyzny, który nie przepada za standardowymi tortami. Z pomocą przyszła mi moja przyjaciółka, która piecze przepyszne ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 621
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 80
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 17
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 47
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 56
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 621
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 80
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 17
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 47
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 56
Składniki
Warstwa z pestek: Masło, cukier, mleko umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy pestki, Smażymy ok 3 minut. Całość wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 minut, aż do momentu aż masa nabierze złotego koloru. Zostawiamy na noc w formie do całkowitego wystygnięcia. Kolejnego dnia delikatnie wyjmujemy z formy, tak aby nie połamać placka.
Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka oraz olej. Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy małymi partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do momentu całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w 170oC przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Gdy wystygnie dzielimy na dwie równe części.
Masa karmelowa: Masło oraz masę korówkową przekładamy do miski. Ubijamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę.
Nasączenie: Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy.
Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej.
Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy wstążką.
Wierzch biszkoptu nasączamy herbatą. Wykładamy ubitą śmietankę.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Kroimy nożem w grubą kostkę, która będzie przypominała kostki lodu. Wykładamy na ubitą śmietankę.