Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny tort śmietankowy z nieklasycznym dodatkiem jagód :o)
Składniki
Przygotować biszkopt-najlepiej dzień wcześniej. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po kolei żółtka oraz cukier puder. Dodać mąki, kakao oraz olej i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180st. do suchego patyczka i do zrumienienia się. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć biszkopt z formy i przekroić na 3 równe blaty(odcinając górę,żeby wyrównać blat).
Do czystej blachy włożyć kawałek folii spożywczej, tak aby boki wystawały ponad formę. Ułożyć 1 blat ciasta, nasączony mlekiem.
Przygotować jagody. 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Ostudzić. Do rondelka nalać troszkę wody i wsypać jagody. Podgotować chwilkę, aby się rozmroziły i puściły sok. Dodać ok. 2 łyżek cukru. Chwilkę podgotować, ale uważać aby jagody nie rozpadły się. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać i pozostawić na ogniu do momentu zagęszczenia (powinien się zrobić gęsty kisiel). Dodać żelatynę i wymieszać. Całą masę wylać na nasączony blat biszkoptowy i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (ja zostawiłam na całą noc).
Przygotować część masy śmietanowej. 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Ostudzić. Ubić na sztywno 400g (1 opakowanie) śmietany. Dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na stężałą masę jagodową, na to nasączony blat ciasta, znowu śmietana i trzeci blat ciasta. Wszystko schłodzić kilka godzin.
Po schłodzeniu ciasta delikatnie zdjąć obręcz tortownicy oraz folię i wyłożyć tort na talerz lub paterę. Ubić pozostałe opakowanie śmietany - powtórzyć wszystkie czynności jak poprzednio.Posmarować boki oraz wierzch tortu. Szprycą zrobić 16 kleksów na wierzchu tortu. Na każdy kleks ułożyć truskawkę (końce truskawki zanurzone w roztopionej czekoladzie). Po środku ozdobić spiralami z czekolady (reszta roztopionej czekolady wysmarowana na blaszce; po wystygnięciu zeskrobana płaską szpatułką). Boki tortu ozdobić rurkami waflowymi (układać w małych odstępach). Całość wstawić do lodówki do momentu podawania.
Ponieważ jest to tort na świeżej śmietanie nie polecam trzymania go przez długi czas na stole albo w ciepłym miejscu.