Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort robiłem poza sezonem, dlatego do nadzienia użyłem mrożonych truskawek i wspomogłem się ananasem w puszce.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Truskawki zostawiłem do rozmrożenia, odlałem sok i przez kilka minut podsmażałem je na małym ogniu mieszając z trzema łyżkami cukru. Gdy zaczęły się rozpadać dodałem 3 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie) i odstawiłem je do przestygnięcia.
Biszkopt: Białka ubiłem na sztywną masę, powoli dodawałem cukier ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie nadal miksując dodawałem pojedynczo żółtka. Masa powinna być puszysta i gęsta. Mąki wymieszałem i przesiewając dodawałem do masy. Mąkę mieszałem delikatnie łyżką. Powstałe ciasto przełożyłem do tortownicy, piekłem 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Śmietanę ubiłem na sztywno następnie powoli dodawałem mascarpone ciągle miksując. Dla mnie całość jest wystarczająco słodka, ale… można do ubijania śmietany dodać 100 gramów cukru pudru.
Biszkopt przekroiłem na 3 części, na spód wyłożyłem warstwę truskawek, na nie warstwę kremu. Pozostałe dwa spody nasączyłem (sokiem pozostałym po owocach z puszki) i przełożyłem je kremem wymieszanym z kilkoma kawałkami truskawek. Część kremu zostawiłem na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Oprócz truskawek do ozdoby użyłem ananasa z puszki.
Płatki migdałowe podsmażyłem chwilę na suchej patelni, aż nabrały rumieńców.
Cały tort posmarowałem kremem, boki posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.