Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki torcik śmietanowo-truskawkowy na bazie biszkopta to słodka propozycja do kawki lub na imprezę okolicznościową, polecam ;)
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 229
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9474
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1006
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 229
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9474
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1006
Składniki
Żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić. Białka ubić na sztywno, następnie nie przerywając miksowania wsypywać cukier. na końcu dodać mąkę i żółtka, delikatnie zmiksować. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 35-40 min. Następnie ostudzić.
Truskawki podgrzewać z cukrem. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę do śmietany rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, następnie powoli dolewać rozpuszczoną żelatynę. Ciasto przekroić na 3 części (każdą można nasączyć dowolnym ponczem, u mnie woda z cukrem i sokiem z cytryny). Na każdą kłaść masę truskawkową i do lodówki, a gdy stężeje dajemy masę śmietanową i też czekamy aż stężeje.I tak samo postąpić z drugim krążkiem i masami. Schować na noc do lodówki
Następnie wierzch posmarować śmietaną i ozdobić. U mnie frużelina wiśniowa :) Smacznego!