Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny lekki deser.Idealny na kazda okazje. Łatwy i szybki w wykonaniu.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3300
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1307
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1861
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3300
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1307
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1861
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Składniki
Oddzielamy bialka od zoltek.Bialka ubijamy na sztywno dodajemy cukier (najlepiej drobny żeby szybciej się rozpuscil) cukier waniliowy a następnie zoltka.Zmniejszamy obroty miksreka i dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170C .Tortownice (ja używam formy o wymiarach 22cm) smarujemy oliwa i wysypujemy maka żeby ciasto nie przywarlo.Pieczemy ok 40 minut w międzyczasie sprawdzając patyczkiem.Jesli wbity w ciasto po wyciagnieciu jest suchy znaczy ze ciasto jest gotowe.
W szkalnce 200ml przygotowujemy poncz do nasaczenia.Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy letniej wody do pelna. Tak przygotowanym ponczem nasączamy wystudzone ciasto przekrojone na 3 części.
W misce ubijamy na sztywno smietanke gdy będzie już gotowa dodajemy mascarpone.Jesli ktoś woli slodsza mase zawsze może dodac trochę cukru pudru.Ja zawsze mam słodkie truskawki tak wiec do masy nie uuzywam cukru. Truskawki myjemy nie odrywając szypułek (dzięki temu nie naciagna wody podczas mycia) czesc truskawek zostawiamy do ozdoby.Reszte kroimy na male czastki (jeśli nie sa słodkie można dodac trochę cukru pudru).Pokrojone truskawki dzielimy na dwie części. Ciasto smarujemy masa i sypiemy jedna czescia truskawek.Nakladamy druga warstwę ciasta i powtarzamy czynnnosc.
Pozostala masa smarujemy ciasto. Czekolade trzemy na tarce o grubych oczkach.Boki ciasta sypiemy czekolada.Na gore układamy na przemian truskawki w calosci razem z szypuklami i czekoladowe kulki (ja uzylam kulek maltessers). Ciasto podajemy schłodzone (co najmniej 2 godziny). Zycze smacznego :)