Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami – czyli pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów deserów. Doskonały na każdą uroczystość! Więcej na blogu. 1 średni tort (tortownica 20cm)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia): • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy) • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
Krem: • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut Składanie: •Dolny biszkopt smarujemy powidłami a następnie kremem, nakładanym kolejny blat i powtarzamy tę czynność • Kładziemy górny blat i cały tort pokrywamy kremem • Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami czekolady • Tort wkładamy do lodówki na 1 godzinę