Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik dla fanów straciatelli, delikatny, piankowy, intensywnie śmietankowy z dodatkiem płatków czekoladowych smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymaga większego nakładu czasu. Przed weselną gorączką okazał się strzałem w dziesiątkę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3818
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414628
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3818
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414628
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek i dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy 23 cm śr. i pieczemy ok 20 minut w 170*C.
Mleczko skondensowane łączymy z serkami Danio. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 1 łyżce), gdy napęcznieje podgrzewamy, aby się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do serka z mlekiem i dokładnie miksujemy. Śmietankę ubijamy na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i całość delikatnie łączymy.
Wiśniówkę, cytrynę i wodę łączymy ze sobą. Taką mieszanką nasączamy biszkopt. Na to wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 3 godz, aby dobrze stężało.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na ciasto. Całość posypujemy kandyzowanymi owocami.