Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię torty proste, nieskomplikowane i ten też taki jest. Zwykły biszkopt, masa ze śmietanki i mascarpone, do tego posiekana czekolada. Ot, cała filozofia. Tort pospolity, ale bardzo smaczny, nie za słodki, jak dla mnie super. Co do dekoracji, niestety nie mam talentu. Dlatego zawsze, idę na łatwiznę :) Tym razem, po prostu posypałam cały tort utartą czekoladą :) Mam nadzieję, że torcik przypadnie Wam do gustu i zechcecie go mieć na swoim stole.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 107
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 121
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 647
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 107
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 121
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 647
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, dalej ubijać. Obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać w osobnej misce. Przesiać przez sitko do ubitych jajek. Wymieszać łyżką. Dno tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, rzucam blachą z biszkoptem z 20-30 centymetrów na blat wyłożony ręcznikiem, dwa razy. Nie jest to konieczne :)
Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty. Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry. Wtedy tort ma równy wierzch. Przygotować wodę z. cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu. Czekoladę gorzką posiekać nożem. Czekoladę mleczną, zetrzeć na tarce. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania, dodać cukier waniliowy. Następnie dodać serki mascarpone i ubijać do połączenia składników. 4-5 łyżek masy odłożyć do osobnej miski. Będzie na wierzch tortu. Do reszty masy, wsypać czekoladę gorzką i wymieszać łyżką.
Blat tortu nasączyć, a następnie wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć kolejnym blatem i znów docisnąć.
Wierzch i boki tortu,wysmarować masą bez czekolady. Następnie obsypać utartą czekoladą. Na górę nasypałam sporo czekolady,na boki delikatnie.