Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, nieskomplikowany w wykonaniu, a efekt całkiem do rzeczy :-) :-)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno ale najlepiej w tej samej tortownicy (po wystudzeniu blachy), żeby placki miały bartdzo zblizony kształt i wielkość. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. tak samo postępujemy z dwoma biszkoptami. Studzimy.
Krem: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Do ubitej śniezki dodajemy po łyżce masę krówkową, ciągle ucierając mikserem. Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie ucieramy. Biszkopty układamy jeden na drugim i najlepiej od telarzy różnej wielkości wykrajamy dokładnie do samego spodu okręgi o szer. ok. 2 cm. (u mnie wyszł okręgi + środek, z każdego biszkoptu)
Na talerzu układamy kręgi na przemian, np. krąg ciemny, smarujemy wewnątrz kremem, wkładamy w to krąg jasny, krem, krąg ciemny itd. Wierzch nasączamy rumem i nakładamy krem, rozsmarowując. Tak samo postępujemy z wierzchem tortu. Całość smarujemy kremem i dowolnie ozdabiamy. Smacznego :-)