Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort szampański z bitą śmietaną"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31255
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31255
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 10 dag cukru i 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, przemieszaj.
Dodaj czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je 30 minut w temp. 175°C. Wystudź i rozetnij na 2 placki.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Resztę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 35 dag śmietany, ubij ją na sztywno. Połącz z szampanem, sokiem cytrynowym i żelatyną. Spód tortu ułóż na dnie formy.
Posmaruj go kremem, przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z drugim cukrem waniliowym. Tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp orzechami. Wierzch udekoruj według uznania.Źródło: Naj