Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort szampański z bitą śmietaną"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2170
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2170
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 10 dag cukru i 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, przemieszaj.
Dodaj czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je 30 minut w temp. 175°C. Wystudź i rozetnij na 2 placki.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Resztę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 35 dag śmietany, ubij ją na sztywno. Połącz z szampanem, sokiem cytrynowym i żelatyną. Spód tortu ułóż na dnie formy.
Posmaruj go kremem, przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z drugim cukrem waniliowym. Tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp orzechami. Wierzch udekoruj według uznania.Źródło: Naj