Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych. Tort z wiśniami z masą śmietanową oraz z odrobiną alkoholu to świetny deser. Muszę dodać, że wszystkim bardzo smakował. Oto przepis na szwarcwaldzki tort z wiśniami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34486
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34486
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Składniki
Tort szwarcwaldzki - przepis oryginalny: Na początku białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50-60 minut. 2. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy, żeby napęczniała i lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudzoną żelatynę dodajemy do masy śmietanowej. 3. Następnie wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt na tort szwarcwaldzki układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Tort szwarcwaldzki należy posmarować po wierzchu i bokach cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę należy zetrzeć na tarce, obsypać nią boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort szwarcwaldzki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc..