Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny deser jako tort. A maliny musiały być, bo to ulubione owoce mojej siedmiolatki.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kwadratową formę (25X25cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę wymieszać z kawą i kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Masę przelać do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na dolnym placku ułożyć maliny. Przykryć 2/3 masy. Położyć drugi placek. Posmarować wierzch i boki resztą masy. Biszkopty przekroić na pół i poustawiać na brzegach tortu, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego :)