Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny deser jako tort. A maliny musiały być, bo to ulubione owoce mojej siedmiolatki.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8019
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 293
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2176
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 694
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8019
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 293
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2176
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 694
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kwadratową formę (25X25cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę wymieszać z kawą i kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Masę przelać do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na dolnym placku ułożyć maliny. Przykryć 2/3 masy. Położyć drugi placek. Posmarować wierzch i boki resztą masy. Biszkopty przekroić na pół i poustawiać na brzegach tortu, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego :)