Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jeden z moich pierwszych tortów. Biszkopt dwukolorowy i pyszna masa śmietankowa.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5669
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5669
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Składniki
Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do utartych jajek dodajemy po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy olej. 2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej 21 cm tortownicy. Resztę mieszamy z trawą cytrynową, jęczmieniem, cukrem waniliowym i wykładamy na białe ciasto. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w 170 C. Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy , cukier waniliowy, 2 fixy, syrop klonowy i odrobinę soku z cytryny. Upieczony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy połówki truskawek, przykrywamy warstwą ubitej śmietany. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy śmietanę i plasterki truskawek. Boki posypujemy kolorowymi opłatkami. Schładzamy.