Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciast, które piekę, staram się zawsze dodawać sezonowe owoce.Jeszcze kilka dni i truskawki znikną z naszych ogrodów i sklepów. Zachęcam więc do ich wykorzystania.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 30 cm wysypać zmielonymi ciastkami. Skropić zimną, gorzką i mocną kawą.
Dwie galaretki rozmieszać w szklance gorącej wody. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia. Ser i cukier puder zmiksować na "puch". Stopniowo dodawać śmietanę i serek mascarpone oraz starą cytrynę i lekko tężejące galaretki. Na końcu dodać pokrojone w grube cząstki świeże truskawki i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciastka w tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i odstawić do przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i przestygniętą żelatynę. **Można nie dodawać żelatyny ale dzięki niej mamy pewność, że śmietana zachowa dłużej swoją strukturę**. Przełożyć do rękawa cukierniczego i na zastygniętej masie serowej- wyciskać rozetki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie i zgęstnieje- oblać torcik. Udekorować perełkami cukierniczymi.