Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciast, które piekę, staram się zawsze dodawać sezonowe owoce.Jeszcze kilka dni i truskawki znikną z naszych ogrodów i sklepów. Zachęcam więc do ich wykorzystania.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2671
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 496
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 436
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 190
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 125
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2671
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 496
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 436
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 190
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 125
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 30 cm wysypać zmielonymi ciastkami. Skropić zimną, gorzką i mocną kawą.
Dwie galaretki rozmieszać w szklance gorącej wody. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia. Ser i cukier puder zmiksować na "puch". Stopniowo dodawać śmietanę i serek mascarpone oraz starą cytrynę i lekko tężejące galaretki. Na końcu dodać pokrojone w grube cząstki świeże truskawki i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciastka w tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i odstawić do przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i przestygniętą żelatynę. **Można nie dodawać żelatyny ale dzięki niej mamy pewność, że śmietana zachowa dłużej swoją strukturę**. Przełożyć do rękawa cukierniczego i na zastygniętej masie serowej- wyciskać rozetki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie i zgęstnieje- oblać torcik. Udekorować perełkami cukierniczymi.