Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na jedenaste urodziny mojego starszego syna. Miało być czekoladowe i przełożone taką masą, żeby zadowolić wybredne kubki smakowe 10-cio i 11-to latków.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 295
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1263
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 295
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1263
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Roztopić masło. Jajka ubić na puszystą pianę z 8 łyżkami gorącej wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać suche składniki i dodać do jajek. Na końcu wlać masło. Ciasto przelać do formy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
Masa: Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzącej wody. Ostudzić do temperatury pokojowej. Serek, cukier, cukier waniliowy i sok cytrynowy polączyć z galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia. Ubić na sztywno kremówkę i połączyć z tężejącą galaretką.
Ciasto podzielić optycznie na trzy części. Odciąć jedną część i wyciąć z niej "rękawy". Poskładać części ciasta, aby powstał trykot. Ciasto przeciąć dwa razy, aby powstały trzy placki. Dolny placek posmarować czekodżemem, potem masą serową, przykryć drugim plackiem, przełożyć ponownie czekodżemem i masą. Położyć trzeci placek. Docisnąć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Masę cukrową (czerwoną) rozwałkować podsypując cukrem pudrem i "ubrać" ciasto. Z białej masy zrobić kołnierzyk, numer i piłkę. Smacznego :)