Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort twarogowo-śmietanowy"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Składniki
Przygotować biszkopt: migdały zemleć. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, powoli dosypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, delikatnie domieszać do niej żółtka. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wsypać do jajecznej masy. Dołożyć startą marchewkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sok cytrynowy i ubitą śmietanę. Krem ostrożnie połączyć z żelatyną.
Biszkopt rozciąć na dwa blaty. Jeden ułożyć na spodzie tortownicy. Nałożyć tężejący krem serowo-śmietanowy. Przykryć drugim blatem. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po schłodzeniu na wierzchu tortu ułożyć szerokie paski papieru. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i usunąć papier.
Czas przygotowania około 75 minut.Źródło: Życie na gorąco