Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem czekoladowym jak i ozdobami czekoladowymi.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 720
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 720
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki. Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych. Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym. Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki) Przykrywamy drugą częścią tortu. Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce. Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.
ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru. Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki. Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy. Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.
Ozdoby przyklejamy do kremu.
Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.