Tort z kremem czekoladowym jak i ozdobami czekoladowymi.
Tort urodzinowo-imieninowy
Składniki
- BISZKOPT JASNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT CIEMNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NASĄCZENIE:
- -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
- KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
- -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
- -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
- -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
- -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach
Składniki
- BISZKOPT JASNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT CIEMNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NASĄCZENIE:
- -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
- KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
- -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
- -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
- -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
- -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach

Etapy przygotowania
biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki. Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic

Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych. Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.

krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.

Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.

krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym. Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki) Przykrywamy drugą częścią tortu. Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce. Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.

krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.

Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.

ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru. Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki. Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy. Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.

Ozdoby przyklejamy do kremu.

Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3770

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 107

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 328
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3770

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 107

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 328



Składniki
- BISZKOPT JASNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT CIEMNY:
- -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
- -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NASĄCZENIE:
- -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
- KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
- -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
- -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
- -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
- -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
- -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
- -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
- OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach
biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki. Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych. Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym. Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki) Przykrywamy drugą częścią tortu. Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce. Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.
ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru. Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki. Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy. Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.
Ozdoby przyklejamy do kremu.
Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.