Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 125
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 42
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 12
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 125
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 42
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 12
Składniki
Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy. Nasz biszkopt wylewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnic 20 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka w 170 *.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy części, każdą nasączamy herbatą z cytryną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy lekko przestudzoną żelatynę ciągle ubijając, następnie wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Wykładamy połowę masy na pierwszą część biszkoptu, przykładamy drugi biszkopt i następną część masy, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
Masa maślana. Podzieliłam składniki na dwie części. Ubijamy 4 białka w miseczce ustawionej nad parą ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy szklankę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde. Do wystudzonych białek dodajemy po trochu kostkę masła czyli 200 g które pokrojonego w małe kwadraciki o temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, widać to na załączonym zdjęciu, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
Gotową masą posmarowałam cały tort cienką warstwą, resztę kremu podzieliłam na połowę, do jednej dałam kakao a druga została biała. Z kakaowej zrobiłam kreski szprycą cukierniczą po boku tortu w odległości centymetrowej od siebie, następnie z białej masy wyciskałam wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym. Z następnych 4 białek, szklanki cukru, łyżki cukru waniliowego oraz kostki masła robimy taką samą masę. Dzielimy na kilka części w zależności jak kolorowe będą różyczki i jakie mamy barwniki. Dekorujemy wierzch tortu kolorowymi różyczkami wyciskanymi ze szprycy cukierniczej. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodził cały tort. SMACZNEGO MOI KOCHANI