Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, którego nie może zabraknąć na urodzinach :D
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 89
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4058
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 105
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 89
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4058
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 105
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki.