Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przygotowałam na urodziny mojej córki i syna którzy urodziny obchodzili w tym samym dniu. Torcik czekoladowy z kremem o smaku śmietankowo - serowym.
tortownica, mikser, papier do pieczenia, miska, łyżka drewniana, nóż, patera,
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem. Następnie do masy jajecznej ( już nie miksując) przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia ,sodą oraz z kakao , całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty. Masa śmietankowo - serowa; Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia na średnich obrotach miksera. Składanie tortu; Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem, smarujemy czekośliwką i nakładamy część masy śmietankowo - serowej. Nakładamy drugi blat, dociskamy i robimy to samo co z pierwszym blatem. Nakładamy trzeci ostatni blat. Cały tort smarujemy kremem maślanym, boki obkładamy płatkami migdałów. Górę tortu dekorujemy różyczkami, listkami z masy cukrowej (tu dekoracje mojego wykonania). Dookoła robimy rozetki z masy śmietankowo - serowej i dekorujemy koralikami. Poncz; Do przegotowanej ciepłej wody dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Krem maślany przygotowany według opisu na opakowaniu.
Tort w całości gotowy do podania.