Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptami z budyniem. Tort z bitą śmietaną i kremem stracciatella. Tort z rozetkami, ozdobami czekoladowymi i truskawkami. Tort zrobiłam w prezencie dla dobrej Znajomej, dwa lata temu.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 155
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 222
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 155
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 222
Składniki
biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce
Blaszkę 30x40, wyścielić papierem z podwyższonymi bokami. Na spód ułożyć różowy biszkopt. Posmarować 1/2 dżemu.
krem śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i serek mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Rozrzucić odsączone wiśnie . Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą dżemu.
krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na ciemny biszkopt. Przykryć ostatnim biszkoptem, górą w dół i schłodzić, kilka godzin w lodówce.
Schłodzony tort przykryć tacą i obrócić, "do góry nogami".
krem śmietankowy- Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dodać serek i zmiksować. Na koniec dosypywać krem w proszku i zmiksować. Posmarować częścią cały tort.
Z reszty kremu zrobić rozetki.
ozdoby czekoladowe- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować kwiatki w/g wzoru. Jak zastygną, delikatnie odkleić i przykleić wokół tortu. Zrobić je wcześniej i napis i przetrzymywać w lodówce. Truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i jak zastygną to ułożyć na torcie. Tort przechowywać w lodówce.