Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort prostokątny z trzema różnymi biszkoptami. Tort z dwoma kremami, ozdobiony różyczkami z masy cukrowej. Tort zrobiłam na urodziny dla mojej mamy, trzy lata temu.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 563
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 126
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 563
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 126
Składniki
biszkopt jasny- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40,wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175* biszkopt migdałowy- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać migdały i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min. w 175*. biszkopt ciemny- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*. Biszkopt biały, włożyć do blaszki, zabezpieczając papierem dosyć wysoko. Dżem wymieszać z gorącą wodą i nasączyć biszkopt w blaszce.
krem truflowy: Trufle pokruszyć i roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce,albo na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę truflową ubić z pudrem i śnieżką, potem jogurtem.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
Przykryć migdałowym biszkoptem.
krem czekoladowy biały- Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śnieżką. Następnie dodawać serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt migdałowy.
Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry. Schłodzić w lodówce, kilka godzin.
Zdjąć zabezpieczenia i przełożone biszkopty, przenieść na paterę.Boki na paterze, zabezpieczyć folią.
polewa czekoladowa- Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.
masa budyniowa- Ugotować budyń na mleku z 3 łyżkami cukru. Ostudzić do letniego, tz. przykryć folią spożywczą aż przestygnie. Albo od czasy do czasu mieszać, żeby nie utworzyła się skórka.Miękkie masło zmiksować z pudrem, potem po łyżce dodawać budyń, miksując.Posmarować boki tortu a z reszty zrobić ozdobny łańcuszek, na górze. Boki posypać płatkami migdałowymi.
ozdoby- Masę wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać literatką albo foremką, płatki na róże. Na jedną różyczkę potrzeba 15 płatków. Składać jeden za drugim, formując różyczkę. Dół obciąć.
Powycinać też listki odpowiednią foremką. Ozdoby zrobić szybciej i przetrzymywać w lodówce.
Poukładać ozdoby na torcie, przyklejając odrobiną masy budyniowej. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.