Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-04-2018
Tort na uroczystość Urodzinową nie tylko dla dzieci. Tort z dekoracją żelatynową a'la ''banki mydlane''. Tort z polewą typu drip-cake.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 981
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 297
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 35
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 981
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 297
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 35
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką.Wmieszać też posypkę, ale nie długo mieszać. Wylać do tortownicy 27 cm. Piec ok.30 min. w 175*. Obkroić przy rancie tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę i papier. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej. W środkowym krążku biszkoptowym wyciąć koło.Zostawiając rant z 4 cm.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić ze fixem potem z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodawać ser i zmiksować.Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone truskawki w kostkę i szybko wmieszać. Wyłożyć do tortownicy na spodni krążek biszkoptowy. Ułożyć okrąg biszkoptowy. wkładka-Borówkę umyć i wysuszyć. Poukładać w środku okręgu. Zalać tężejącą galaretką.
krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym, że zamiast truskawek wmieszać startą czekoladę na tarce jarzynowej.Szybko wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć przełożone biszkopty na paterę.
tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać po trochu cukru i miksować. Na koniec dodać wanilię i zmiksować. Posmarować cały tort i trochę schłodzić.
polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake.
dekoracje robimy wcześniej. banki-Baloniki napompować, zawiązać i tam wbić wykałaczkę. Delikatnie , bardzo minimalnie posmarować olejem. Żelatynę rozmieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą i zafarbować. Zebrać pianę z góry. Baloniki maczać w płynnej żelatynie. Obtoczone baloniki wkładać wykałaczką do kawałka styropianu. Starać się żeby nie dotykały siebie razem.Zostawić tak na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Można kilka razy obtaczać w żelatynie, będą ciemniejsze.Można też nie farbować żelatyny a dopiero jak zastygną pomalować na różne kolory, ale jeszcze z balonikami w środku. Jak już baloniki są twarde, to obciąć koniec balonika i wyjąć go.Nożyczkami ładnie wyrównać otwór.
dekoracje z mleka w proszku-Cukier puder przesiać, dodać mleko w proszku. Dodawać po troszeczku mleka i zagnieść na masę plastyczną.Za pomocą silikonowej foremki, odbić listki. ozdoby- Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć bańki i na dole listki.Rozsypać cukrowymi perełkami. Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.