Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam po Świętach! Dzisiaj przedstawiam tort, który pojawił się na moim wielkanocnym stole. Tort w kształcie jajka wielkanocnego, świąteczny koszyczek z pisankami. Zachęcam do wypróbowania!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka i przeciąć biszkopt dwa razy. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok. Pierwszą warstwę naponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny, posmarować lekko masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Położyć na to drugą warstwę biszkoptu, biszkopt naponczować.
Przygotować masę budyniową (do dekoracji). Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować masę budyniową z Baileys. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Budyń wymieszać z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Na końcu dodać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Częścią masy do dekoracji obłożyć tort. Wykałaczką można na masie, dla ułatwienia, narysować kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce. Resztę masy zafarbować barwnikami i udekorować tort. Użyłam następujących tylek firmy Wilton do dekoracji tortu: - tylka 47: do wykonania koszyczka - tylka nr. 2: do wykonania jajeczek - tylka nr. 16: do wypełnienia jajeczek Dodatkowo: - cukrowe kwiatki, - cukrowe serduszka, - cukrowe listka. Smacznego!