Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tort w kształcie samochodu z filmu powrót do przyszłości. Auto przypominające kultowego DeLoreana.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3336
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 823
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3336
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 823
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 82
Składniki
Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) . Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder , dodajemy również stopniowe margarynę . Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor . Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny. *Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.
Biszkopt: orzechy mielimy w maszynce. W misce łączymy ze sobą bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z cukrami. Do ubitej piany wlewamy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Gotową masę biszkoptową wlewamy do brytfanki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. *Ponieważ każdy piekarnik piecze w swoim tempie, po 30 minutach najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem ( wykałaczką ) , czy biszkopt jest już upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy to wyciągamy biszkopt z piekarnika.
Masa: Ubijamy śmietanę mikserem . Gdy mamy już prawie ubitą dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie bitą śmietanę mieszamy drewnianą łyżką z serkiem mascarpone. Sposób złożenia najlepiej widać na tym zdjęciu :
* Uwaga * Masa śmietanowa rozpuszcza masę cukrową dlatego przed położeniem masy cukrowej smarujemy tort masą budyniową ( ja użyłam gotowej masy karpatkowej)