Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny torcik na każdą okazję. Bardzo czekoladowy.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 184
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17397
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 184
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17397
Składniki
Zaczynamy ! Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Połączyć obie masy, dodać przesianą mąkę i kakao oraz masło. Wylać do natłuszczonej tortownicy.. Jeżeli używacie sylikonowej tortownicy nie natłuszczajcie jej :) Piec 30 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto wystudzić najlepiej w otwartym piekarniku.
Połowa drogi :) Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod sam koniec ubijania cukier puder. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i połączyć z śmietaną. ( uwaga dobrze wymieszać, żeby żelatyna nie osiadła na dnie miski). Ciasto podzielić na 2 blaty, posmarować z obu stron konfiturą wiśniową lub dżemem. Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostaw trochę do dekoracji), przykryć drugim blatem.
Koniec :) Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dolać 2 łyżki mleka ( jeżeli będzie za gęsta można dodać odrobinę więcej, dużo zależy od czekolady jakiej użyjemy). Wylać czekoladę na wierzch ciasta i ładnie rozprowadzić na całej powierzchni. Udekorować śmietaną wedle uznania :) włożyć do lodówki na minimum 3-4 godz. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuję na drugi dzień. Smacznego