Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na tort waflowy jest bardzo prosty, smaczny i szybki do wykonania. Jednak, aby osiągnąć najlepszy efekt, ciasto musi zostać chłodzone przez kilka godzin. Dla urozmaicenia smaku można dodać do ciasta posiekane orzechy, migdały lub rodzynki, a przed podaniem udekorować także wierzch. Ten przepis na tort waflowy ze skondensowanym mlekiem pozwala na eksperymentowanie, więc możesz spróbować dodać do kremu swoje ulubione dodatki – pół tabliczki rozpuszczonej czekolady, odrobinę mleka kokosowego lub łyżkę rumu.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Składniki
Orzechy drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz je także włożyć do woreczka strunowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie, a puszkę z zagęszczonym mlekiem włóż do garnka z wrzątkiem, aby masa była łatwiejsza do smarowania. Do misy robota kuchennego włóż miękkie masło i krówkę, po czym zmiksuj na jednolitą masę. Możesz dodać także inne, ulubione dodatki. Wsyp 100 g zmielonych orzechów i wymieszaj masę łyżką.
Na paterze do ciasta lub innym, płaskim naczyniu połóż pierwszy wafel i nałóż warstwę kremu. Następnie połóż drugi wafel i lekko dociśnij dłonią. Wyłóż kolejną porcję kremu. Postępuj tak, aż skończą się wszystkie wafle i wyłożysz ostatni element. Powinno zostać jeszcze trochę kremu do posmarowania wierzchu tortu. Przykryj ciasto folią spożywczą i obciąż ciężkim garnkiem lub książką. Umieść tort w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Po tym czasie usuń obciążenie i posmaruj ostatnią warstwę deseru kremem. Następnie obsyp pozostałymi orzechami. Możesz ozdobić tort kilkoma połówkami orzechów. Ciasto możesz kroić i podawać od razu lub przenieść do dodatkowego schłodzenia.