Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Wielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;)
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 33
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 693
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 33
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 693
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30 minut do lodówki.
Masa do dekoracji Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na chwilę do lodówki.
„Cętki” Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Na torcie umieściłam „króliczka” z masy cukrowej Ponownie tort wstawić do lodówki Tort przechowywać w lodówce Smacznego :)