Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wiśniowy podobny do Szwarcwaldzkiego czyli biszkopt kakaowy, bita śmietana, wiśnie i czekolada. Idealne połączenie smaków, must have każdego lata.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1814
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 296
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 610
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1814
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 296
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 610
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty.
Bita śmietana Bitą śmietanę ubić na sztywno Podkoniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz cukier waniliowy i dokładnie połączyć składniki. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stężał Po tym czasie tort otynkować pozostałą bitą śmietaną, na wierzchu udekorować rozetkami z bitej śmietany na każdej rozetce położyć wiśnie. Tort posypać tartą czekoladą.