Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, kwaskowaty. Rozpływa się w ustach : )
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242372
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242372
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na półsztywną masę, dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Gdy cukier rozpuści się stopniowo dodajemy po żółtku. Na końcu mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę. ( Ja piekłam w 27 cm, ale jeżeli ktoś chce wyższy tort radzę wybrać mniejszą blaszkę ). Biszkopt pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Gdy będzie gotowy uchylamy drzwi od kuchenki. A gdy ostygnie, wyciągamy z formy, ściągamy wierzch, najlepiej łyżką, przecinamy na pół i nasączamy każdy blat ponczem, przygotowanym z cytryny, wody, wódki i cukru.
Masa: Bardzo prościutka. Trzeba utrzeć masełko na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy, do ubitej śmietany dodać utarte masło. Wymieszać na gładką masę.
Przekładamy: Biszkopt smarujemy dżemem na to nakładamy masę śmietankową (nie całą), wciskamy w nią wiśnie, wcześniej zamoczone w alkoholu ( przynajmniej godzinę). Na to nakładamy kolejny blat biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą masą śmietankową. Dekorujemy wiórkami lub wg uznania.