Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, kwaskowaty. Rozpływa się w ustach : )
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 60
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 558
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 60
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 558
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na półsztywną masę, dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Gdy cukier rozpuści się stopniowo dodajemy po żółtku. Na końcu mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę. ( Ja piekłam w 27 cm, ale jeżeli ktoś chce wyższy tort radzę wybrać mniejszą blaszkę ). Biszkopt pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Gdy będzie gotowy uchylamy drzwi od kuchenki. A gdy ostygnie, wyciągamy z formy, ściągamy wierzch, najlepiej łyżką, przecinamy na pół i nasączamy każdy blat ponczem, przygotowanym z cytryny, wody, wódki i cukru.
Masa: Bardzo prościutka. Trzeba utrzeć masełko na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy, do ubitej śmietany dodać utarte masło. Wymieszać na gładką masę.
Przekładamy: Biszkopt smarujemy dżemem na to nakładamy masę śmietankową (nie całą), wciskamy w nią wiśnie, wcześniej zamoczone w alkoholu ( przynajmniej godzinę). Na to nakładamy kolejny blat biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą masą śmietankową. Dekorujemy wiórkami lub wg uznania.