Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio mam same zamówienia na torty :-) a to kolejna, ciekawa odsłona, tym razem popełniona na moje urodziny :-). Połączenie delikatnego, jasnego, biszkoptu, białkowego ciasta z białym makiem i delikatnego kremu miodowego ... Polecam :-)
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52209
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16088
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 197
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52209
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16088
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 197
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier nadal miksując. Następnie dodawać żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 24cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Wystudzić (zawsze biszkopt piekę dzień wczesnie, łatwiej się wtedy kroi). Ciasto białkowo-makowe: Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszac razem i dolać olej. Wymieszać i dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać razem, do połączenia się wszystkich składników. Przełozyć do tej samej formy, w której był pieczony biszkopt i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do wystudzenia.
Krem miodowy: Śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. W misie miksera umieścić śmietankę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny miód, skórkę z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Posmakować kremu - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej miodu. Składanie tortu: Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty, ciasto białkow-makowe również. Na paterę lub talerz wyłożyć 1 blat białkowo-makowy, nasączyć go wodą z cytryną, wyłożyć częśc kremu, wyrównać, położyć 1 blat biszkoptu (nie nasączać, gdyż biszkopt jest bardzo delikatny), wyłożyć kolejną częśc kremu, wyrównać, połozyć 2-gi blat białkowo-makowy, nasączyć wodą cytrynową i kolejną część kremu. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki kremu posmarować kremem. Pozostałym kremem udekorować tort według upodobań.
Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc
Smacznego :-)