Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć jest trochę pracochłonny, to efekt końcowy zdecydowanie wszystko wynagradza :-) Wystarczy pracę podzielic na dwa dni :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2043
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2043
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Biszkopt: Piekę zawsze dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki należy przesiać razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawać żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodać do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszać szpatułką. Delikatnie przełożyć ciasto do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, blachę z biszkoptem upuścić na podlogę z wysokości ok. 40-50 cm, pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Na drugi dzień biszkopt wyjąc z formy i przekroić wzdłuż na 2 blaty. Beza: (też można upiec dzień wczesniej): Białka należy ubić na sztywną pianę, następnie po 1 łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Dużą blachę od piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia i narysować okrąg o średnicy ok. 22-23 cm (beza w trakcie pieczenia trochę urosnie, więc będzie pasowała na tort). Na okrąg wyłożyć masę białkową, rozsmarować. Piec w temp. 160 stopni przez 20 min, następnie zmniejszyć temp. do 110 stopni i dalej suszyć bezę przez 30 min. Zostawiać w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, najlepiej całą noc. Krem z białej czekolady: Śmietankę z mascarpone ubić na sztywno. Nastepnie dodać roztopioną, wystudzoną (ale nadal płynną) , czekoladę, dokładnie mieszając szpatułką. Powstanie jednolity krem. Wstawić go do lodówki. Krem z Nutelli: W misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksować całość dokładnie. Pozostałe mleko zagotować w garnku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlać masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przelać do miski i przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie utrzeć mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Nastepnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować całość na gładki krem. Całość schłodzić w lodówce. Pierwszą część biszkoptu nalezy położyć na paterze lub talerzu i nasączyć połową ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć na niego krem z białej czekolady, wyrównać nożem wierzch. Położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu i posmarować kremem z Nutelli (odłożyć 3 łyżki do posmarowania boków), wyrównać nożem wierzch. Boki tortu posmarować pozostałym kremem z Nutelli i obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami z białej czekolady. Na krem z Nutelli wyłożyć ostrożnie bezę. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.
Smacznego :-)