Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z ciemnym biszkoptem.Tort z kremem z mascarpone z truskawkami i michałkami. Tort z polewa czekoladową i ozdobami z czekolady.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 69
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 69
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
krem z truskawkami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
krem michałkowy-Postąpić jak z 1 kremem z tym,że zamiast owoców wmieszać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę czekoladki.
Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.Paterę ustawić na tacy.
polewa-Polewę roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Górę rozsmarować długą szpatułką. Polewą która spłynęła, posmarować boki tortu.
Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść na czystą.
dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą.Duże łyżki zafoliować i brzuszki oblać polewą. Odkładać do zastygnięcia, można schłodzić w lodówce. Jak polewa zastygnie to wyrównać brzegi na łyżce i delikatnie odkleić płatek tulipanka.Z resztą łyżek postąpić tak samo.
Resztę polewy zafarbować na zielono. Rozprowadzić na papierze do pieczenia. Poprzeciągać linie listków. Przykryć drugim kawałkiem papieru i zwinąć ukośnie np. na rolce z foli spożywczej. Jak zastygnie to delikatnie odwinąć. Na łodyżki przeciąć na pół rurkę od napoi i napełnić polewą.
Dekorację można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Udekorować tort 2-3 płatkami na kwiatka i listkami.
Można pomalować obrobinką farbki czerwonej albo i innej.
Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym nożem.