Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym.Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.Cały w masie czekoladowej i z ozdobami z mleka w proszku.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 226
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 226
Składniki
biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni. biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.
krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Rozsypać połowę odsączonych wiśni. Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.
Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie. Rozsypać resztę wiśni. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze. krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki. Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą ząbkowanej szpatułki.
ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja wtedy jeszcze profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.Listki wyciąć odpowiednią foremką.
Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie. Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.