Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem jagodowym i agrestowo-kiwi. Tort z glazurą w kolorowe pasy i ozdobą czekoladową.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2613
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 256
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2613
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 256
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, posłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
krem dżemowy-Postąpić jak z kremem jagodowym. Wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.
tynk-Zmiksować masło z pudrem i olejkiem. Posmarować cały tort i trochę jeszcze zostawić i schłodzić. Ponownie posmarować i wygładzić.
kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 4 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać każdą ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.
glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.
dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek po foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.Końcem łyżeczki troszkę porozciągać polewę, nadając formę płatka.Papier z płatkami układać na rolkach do zastygnięcia.
Resztą polewy, namalować okrąg ok.6 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie. Na spód tortu ułożyć draże.Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.