Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy, imprezowy. Tort z kremem stracciatello i porzeczkowym. Tort udekorowany maślanymi różami.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12618
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 165
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12618
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 165
Składniki
biszkopt-Żółtka wymieszać z octem.Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać żółtka. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Delikatnie wymieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem i rozrzucić wszystkie wiśnie.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać łopatką tartą czekoladę.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć z rozrzedzonym sokiem.
krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, z tym że, przed dodaniem żelatyny krem zmiksować z musem.Krem wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przenieść na paterę.
obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort, można wygładzić. Ja za pomocą skręconego ręcznika papierowego, poklepałam. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
dekoracje-Dekoracje najlepiej zrobić dzień wcześniej,żeby dobrze stężały.Mleko wraz z cukrem zagotować i ostudzić.Miękkie masło zmiksować do białości. Dolewać po trochu mleka i zmiksować. Dodać na koniec soku z cytryny.Część zafarbować na zielona na listki.Biała masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką o płaskim otworze. Na tz. gwóźdź cukierniczy nałożyć małą karteczkę i robić różyczkę. Rozpocząć stożkiem na środku karteczki. Potem robić na okrągło, płatek za płatkiem. Środki można posypać maczkiem cukierniczym
Odkładać na tackę zrobione różyczki i listki. Schłodzić w lodówce.Przed dekoracją, delikatnie odklejać od karteczek.
Tort udekorować różyczkami i listkami. Przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.