Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wiosenny i orzeźwiający. Słodycz bezy przełamana soczystą mandarynką. Dodatkowo - chrupie. Czego chcieć więcej? :)
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 254
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 254
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, Masło roślinne ucieramy z połową szklanki cukru, dodajemy żółtka i dalej ucieramy na puszystą masę. Możemy mieć wrażenie, że masa się zważyła, ale to nie ma znaczenia:) Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie się lepić. Jeśli mamy 2 tortownice to przekładamy po połowie ciasta do każdej z nich ( 26 cm), jeśli nie to pieczemy po kolei. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Beza: Białka ubijamy z pozostałym cukrem na błyszczącą, sztywną pianę. Wykładamy po połowie na każdy blat. Na wierzch każdego z blatów posypujemy płatki migdałowe. Sporo, nie żałujemy - to one świetnie chrupią podczas jedzenia. Blaty migdałowe wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 30 - 35 minut. Beza musi być chrupka, migdały podprażone,ale nie spalone :) Oba blaty studzimy.
Masa śmietanowa z mandarynkami Mandarynki odsączamy z soku na durszlaku. Zimną śmietanę ubijamy w zimnym naczyniu z dodatkiem cukru migdałowego na sztywno. Masa nie jest zbyt słodka, więc proszę kierować się własnym gustem , można dodać więcej cukru. ale wg mnie nie potrzeba. Na pierwszy wystudzony blat rozsmarowujemy połowę śmietany, delikatnie układamy mandarynki, na to drugą część śmietany. Przykrywamy drugim blatem bezowo- migdałowym. Schładzamy w lodówce. Pyszne!