Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort okazjonalny z biszkoptem przełożony kremem serowym. Tort z polewą czekoladową i dekoracją czekoladową.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej. nasączenie-Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej. Nasączyć biszkopt rozrzedzoną konfiturą.
krem nr.1 -Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać ciasteczka i zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć gruszkowym musem.
krem nr.2-Zrobić jak 1 krem z tym że dodać przed żelatyną frużelinę.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.Po schłodzeniu i zdjęciu obręczy z tortownicy, tort ułożyć na paterze.
polewa czekoladowa- Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę. Mieszać do rozpuszczenia cukru.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Oblać cały tort.
dekoracja-robiłam z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=qIBR3WY9hew Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Maczać zafoliowane jajka do połowy. Odstawiać do stwardnienia.
Delikatnie zdjąć płatki z jajek. Formować róże.Zrobić też liście.
Ułożyć dekoracje na torcie.
Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym ostrym nożem.