Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z owocami i bitą śmietaną"
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2515
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 358
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2515
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 358
Składniki
Do przesianej mąki dodaj migdały oraz cynamon, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno mikserem, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsyp suche , za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.
Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, zagotuj od czasu od czasu mieszając (cukier musi się rozpuścić). Do miski włóż żółtka, rozmąć trzepaczką. Stopniowo, wciąż mieszając, cienkim strumieniem i powoli wlej do nich gorące mleko. Przelej do rondelka, podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Do miękkiego masła dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i utrzyj mikserem na puch. Następnie, wciąż miksując, łyżka po łyżce dodawaj wystudzoną masę mleczno-żółtkową.
Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj dżemem oraz połową kremu, rozkrusz połowę bezików. Przykryj drugim blatem, posmaruj go dżemem, pozostałym kremem i pokrusz beziki. Przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu. Włóż do lodówki.
Tuż przed podaniem ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Posmaruj nią wierzch tortu i udekoruj go owocami.
60 minut. Porcja: 490 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie