Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny torcik składający się z puszystych blatów biszkoptowych przełożonych kremem ze śmietany i serka mascarpone z dodatkiem uwielbianej przeze mnie wanilii. Słodki smak tortu przełamuje pyszna, truskawkowa frużelina, którą zrobiłam z mrożonych owoców.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 49
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2415
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 666
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 49
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2415
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 666
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Składniki
BISZKOPT; Przygotować tortownicę o średnicy 24cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st.C, termoobieg. Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej najlepiej metalowej misie, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na wysokich obrotach do spienienia. Gdy białka będą spienione dosypywać po trochu cukier, cały czas miksując. Ubijać do momentu aż białka będą białe, szkliste i sztywne. Warunkiem puszystego biszkoptu są dobrze ubite białka.( Do biszkoptów zawsze używam jajek z wolnego wybiegu.) Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Dodawać po trochu przesianą mąkę delikatnie mieszając ciasto dużą łyżką lub szpatułką. Ciasto biszkoptowe powinno być delikatne i bardzo puszyste. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić nim o podłogę w odległości ok. 40cm. Ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki przełożyć do garnka i postawić na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu aż do ich rozmrożenia i zagotowania. Do małego garnuszka odlać 6-7 łyżek powstałego soku i rozpuścić w nim 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszać żelatynę z sokiem. Do pozostałych truskawek dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem na mus. Do musu truskawkowego dodać wymieszaną w 3 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną. Postawić na małym ogniu i mieszać do zagotowania. Zestawić z ognia, dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
KREM: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i ziarenka waniliowe umieścić w dużej misie i ubijać mikserem na dużych obrotach do zgęstnienia. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać mikserem. Krem ma być gęsty i sztywny. Ok.8-10 łyżek kremu odłożyć do dekoracji, resztę kremu podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE TORTU: Przełożyć tort. Położyć jeden blat biszkoptu, nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, nałożyć połowę frużeliny truskawkowej. Na frużelinie delikatnie nałożyć połowę kremu mascarpone. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, delikatnie docisnąć, wyrównać. Drugi biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, rozsmarować frużelinę truskawkową, nałożyć krem mascarpone i przykryć trzecim blatem. Trzeci biszkopt nasączyć resztą ponczu, docisnąć tort. Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym kremem i posypać posiekaną, białą czekoladą. Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!