Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ze śliwkami i bitą śmietaną"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16854
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23908
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16854
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23908
Składniki
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Przesiej mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Sypką mieszankę wraz z olejem przełóż do jajecznego kremu. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C ok. 35 minut. Schłódź.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Schłódź go, a potem zmiksuj z miękkim masłem i rumem. Umyj śliwki i usuń pestki. Kilka pokrój na małe kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu. Do reszty dodaj pokrojone śliwki.
Upieczone ciasto przekrój poziomo i przełóż kremem ze śliwkami tak, by obie części się skleiły. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałów, na wierzch połóż resztę śliwek.
Wyłóż na nie tężejącą galaretkę. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietaną.
Czas przygotowania: 95 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 387 kcal.Źródło: Na żywo