Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8947
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8947
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Ciasto: jajka utrzeć z cukrem i na przemian dodawać mąkę z proszkiem oraz mleko. Na końcu dodajemy olej. upiec w 180 st przez ok 45 minut [lub do suchego patyczka]. ostudzić, przekroić na 3 płaty.
Masa: ubijamy kremówkę. do ubitej śmietany dolewamy cienkim strumieniem sok. masa powinna ubijać się na gęsty krem. dodajemy żelatynę [płynną]. gęsty krem wstawiamy na chwilę do lodówki.
krem maślany: masło ucieramy dodając partiami cukier i po łyżce mleka. ucieramy do czasu aż krem zrobi się gładki bez żadnych grudek.
Przełożenie: ciasto-dżem-masa-ciasto-dżem-masa-ciasto. Całość obłożyć kremem maślanym i pokryć lukrem plastycznym. zarówno lukier na pokrycie tortu jak również na figurki zrobiłam z tego przepisu : http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow/