Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna tradycyjna szarlotka, którą nauczyła mnie piec moja teściowa, przepis jest bardzo stary ale wypróbowany i niezawodny, szarlotka króluje na naszym stole bardzo często bo wszyscy ją uwielbiają.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10756
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3940
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42572
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 462
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10756
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3940
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42572
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 462
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier a następnie zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podziel na pół. Ciasto owiń folią spożywczą i włoż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp cukrem i odstaw na 20 minut żeby puściły sok. Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku , dodaj cynamon i wymieszaj.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka i drugą część ciasta. Wierzch ponakuwaj widelcem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Szarlotka smakuje na zimno lub na ciepło z lodami i bitą śmietaną.