Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wuzetka to klasyka, którą zna każdy. Pyszna bita śmietana w mocno kakaowym cieście z polewą czekoladową. Do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki Ciasto proste i dość szybkie w wykonaniu, a efekt murowany.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek
W robocie kuchennym ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy są już dobrze ubite dodajemy po trochę cukru stale ubijając
Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku stale miksując, ale na zmniejszonych obrotach
Następnie dodajemy olej, a potem w kilku etapach mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy na jednolitą masę i wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia 9 u mnie forma 25 x 25 cm
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka
Ciasto wyjmujemy i studzimy
Przygotowujemy płyn do nasączenia ciasta: do przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny i słodzimy do smaku
Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa równe kawałki. Część, która będzie na spodzie nasączamy przygotowanym płynem ( połową ), smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki. U mnie blaszka miała wymiar 25x25 cm, więc ostatecznie ciasto miało wielkość 25x12,5 cm, tj ok 8 porcji
Do miski robota wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Gdy śmietana jest już ubita dosypujemy powoli cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem oraz dolewamy sok z cytryny. Miksujemy chwilę na zmniejszonych obrotach do połączenia składników
Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto posmarowane dżemem, równo rozsmarowujemy i przykładamy drugim kawałkiem ciasta
Górne ciasto nasączamy drugą częścią wody z cytryną
Przygotowujemy czekoladę: w małym rondelku podgrzewamy 50 ml śmietanki i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy
Płynną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki
Uwagi dodatkowe:
Zamiast dżemu porzeczkowego można użyć dowolnego. Należy wybierać te niezbyt słodkie, bo kwaskowość dżemu fajnie przełamuje słodycz ciasta i śmietany
Do wypieku wuzetki użyłam kwadratowej formy o bokach 25 x 25 z odpinaną obręczą, przez co łatwiej było mi po odpięciu rantów pokroić i potem wyjąć część ciasta przeznaczonego na górę. Przy formach bez odpinanych obręczy ciasto wyjmujemy z formy chwytając za brzegi papieru
Moja wuzetka po przekrojeniu miała więc powierzchnię 25 x 12,5 cm, w sumie 8 porcji
Przed podaniem można ozdobić każdą porcję kleksem z bitej śmietany Można odłożyć 2 - 3 łyżki ubitej śmietany i przyozdobić nią porcje ciasta tuż przed samym podaniem najlepiej wykorzystując do tego celu rękaw cukierniczy z tylką
Do nasączenia ciasta można też dodać nieco alkoholu np rumu, jeśli deser nie będzie z przeznaczeniem dla dzieci. Zamiast cytryny do wody dodajemy alkohol
Ciasto przed podaniem powinniśmy dobrze schłodzić w lodówce