Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia trudno wyobrazić sobie bez pieczenia pierniczków, a potem ich dekorowania. Do świąt zostały równo dwa tygodnie i ten czas wystarczy na zrobienie i udekorowanie tradycyjnych pierniczków. Z poniższego przepisu wyjdzie wam ich ponad 100. :)
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2120
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6424
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 891
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2120
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6424
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 891
Składniki
Masło i miód podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy! Następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wałkujemy na dowolną grubość (optymalnie 3-4 mm). Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy dowolnie na przykład lukrem.
By zrobić lukier królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Przed końcem dodajemy barwnik spożywczy, by nadać lukrowi kolor. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, któremu robimy małą dziurkę i dekorujemy! :)
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.