Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia trudno wyobrazić sobie bez pieczenia pierniczków, a potem ich dekorowania. Do świąt zostały równo dwa tygodnie i ten czas wystarczy na zrobienie i udekorowanie tradycyjnych pierniczków. Z poniższego przepisu wyjdzie wam ich ponad 100. :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 967
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1991
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 967
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1991
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Składniki
Masło i miód podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy! Następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wałkujemy na dowolną grubość (optymalnie 3-4 mm). Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy dowolnie na przykład lukrem.
By zrobić lukier królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Przed końcem dodajemy barwnik spożywczy, by nadać lukrowi kolor. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, któremu robimy małą dziurkę i dekorujemy! :)
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.