Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić. Dwie części - jasną i ciemną - włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Trzecią część (jasną) wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35x20) i posmarować dżemem. Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto. Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Kroić po wystygnięciu. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.