Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające, nie za słodkie, dość lekkie, z bardzo kruchym spodem.
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 105
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 89
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 45
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 165
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 352
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 105
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 89
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 45
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 165
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 352
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce/zamrażalniku przez około 30 min. Rozwałkować i wylepić nim spód blachy o wymiarach 24x38cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze około 190-200st C, przez 20min (mój piekarnik w takiej temp wszystko przypala więc piekłam w ok 170, przez 30-35min). Wystudzić.
Krem: do połamanej białej czekolady, dodać 5 łyżek kremówki i rozpuścić ja w kąpieli wodnej. Wystudzić. W ciepłym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ubijając pozostałą kremówkę, gdy zacznie juz gęstnieć, dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurty i lekko ubić. Na koniec dodać letnie mleko z żelatyną i dokładnie wymieszać (ja mieszałam mikserem cały czas, ponieważ śmietana była bardzo słabo ubita jak zaczęłam dodawać resztę składników). Do kremu można dodać 3 łyżki cukru, ale nie jest to konieczne- trzeba sprawdzić swój próg słodkości. Gotową masę, wstawić do lodówki żeby zaczęła tężeć. Jeśli chcecie bardziej zbitej konsystencji lepiej dodać 4 porządne łyżeczki żelatyny.
Na kruchym cieście, poukładać dowolnie połówki truskawek. Ja ułożyłam dość ściśle na zakładkę- czyli jedna połówka końcem w dół ,to druga w górę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć tężejący krem kokosowy. Schłodzić.
Można ale nie trzeba-dekoracja: rozpuścić galaretkę w 1,5 szklanki wody. Dokładnie wystudzić, poczekać aż zacznie tężeć. Do takiej galaretki wrzucić kila truskawek, malin, dokładnie wszystko wymieszać, odczekać chwilkę, by owoce nasiąkły galaretką. Pojedynczo wykładać owoce z galaretki na już lekko ściętą masę, dociskać je delikatnie, żeby się zatopiły w kremie. Posypać wszystko wiórkami kokosowymi, uprażonymi na suchej patelni. gotowe. SMACZNEGO!!
Przepis na kruche ciasto z serwisu kotlet.tv, reszta inwencja własna. UWAGA! to ciasto jest bardzo kruche, wręcz twardawe- dla mnie poezja bo takie dokładnie chciałam, no i jest bardzo smaczne. Podczas pieczenia, u mnie ciasto się skurczyło w blaszce, dlatego najpierw krem mocno stężał zanim go wyłożyłam i rozsmarowałam na cieście. Ale wszystko to nic, bo było i tak pyszne i szybko zniknęło. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.