Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa Królowa zachwyca swoją miękkością i bogatym aromatem. Rozpływa się w ustach przy każdym kęsie.
średnica formy: 23 cm
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 833
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8222
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13077
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 419
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 833
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8222
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13077
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 419
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Składniki
Przygotuj ciasto. Mleko podziel na dwie części – do jednej dodaj olej, a do drugiej połowy jajka i wanilię. Odłóż je na bok.
Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj zmiękczone masło i ucieraj całość na niskich obrotach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Do mąki dodaj mieszankę mleka i oleju, a następnie wymieszaj wszystko na średniej prędkości miksera przez ok. 2 minuty.
Zmniejsz prędkość do niskiej i dodaj mieszankę mleka i jajek. Wymieszaj wszystko przez ok. minutę.
Wylej masę do okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm i piecz je przez 30-35 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto wyjmij, ostudź i przedziel na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw na 5 minut, a następnie lekko podgrzej do rozpuszczenia.
Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier i wanilię.
Do żelatyny dodaj łyżeczkę śmietanki, a następnie przelej całość do kremu. Wymieszaj do połączenia na średnich obrotach.
Złóż ciasto. Truskawki pokrój w grube plasterki. Na jednym spodzie ciasta rozsmaruj cienką warstwę kremu śmietanowego. Porozkładaj równomiernie plasterki truskawek i przykryj je kolejną warstwą kremu. Ponownie ułóż truskawki, znowu krem i całość przykryj drugim blatem ciasta.
Wierzch i boki ciasta Truskawkowa królowa posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj je pozostałymi plasterkami truskawek. Posyp cukrem pudrem i kakao.
Wstaw deser do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.